Här nedan kan du läsa om mina senaste böcker.

 

De finns att köpa i bokhandeln eller att beställa på nätet.

Vill du ha ett signerat exemplar kontaktar du mig här. Då tillkommer porto.

Snödroppar

– en galantofil kärlekshistoria

 

Gunnel och jag har äntligen fått skriva vår efterlängtade bok om snödroppar.

Vi hoppas du också ska drabbas av galantofil och blir kär i dessa fascinerande och vackra blommor. Välkommen in i vår värld!

 

Ingen blomma är väl så välkommen som snödroppen? Trots sin skira och eleganta skepnad lyckas den borra sig igenom snötäcket och vittna om att det kommer en vår i år också. Trädgårdsentusiaster har därför i århundraden haft en särskild fascination för snödroppen och den har burit många namn, både förknippade med kristlig renhet, målmedvetenhet och blommans färg, form och doft. Men snödroppens resa till den kalla norden börjar långt söderut, i antikens Grekland.

 

I Snödroppar – en galantofil kärlekshistoria, får vi följa snödroppens resa och plats i historien. Vi träffar flera galantofiler (från snödroppens latinska namn, Galanthus) som är extra hängivna åt snödroppar och ser det som sitt livsverk att odla, vårda och studera dem. Ett långt kapitel ägnas naturligtvis åt sorterna, där vi stiftar bekantskap med skönheter som Margaret Biddulph, Spindelstone Surprise och Blewbery Tart. Nästa gång du ser parkens gräsmatta täckt med snödroppar kommer du att känna en oemotståndlig lust att försiktigt lyfta på en blomma och studera dess utsökta detaljer.

 

Vild, passionerad, otyglad eller stram och elegant

– det finns en dahlia för varje smak och personlighet.

Från att tidigare har betraktats som en riktig mormors-

blomma har dahlian nu äntligen fått en renässans i våra trädgårdar.

Det finns drygt 60 000 namngivna sorter, den förekommer i alla färger utom blått och storlekarna varierar från dvärgformat till riktiga giganter med 30 cm i diameter.

Här får du veta allt om såväl berömda som mindre kända dahliasorter, hur man sköter dem, dahlian som rabatt- och snittblomma, vinterförva- ring och förökning. Du får också ta del av dahlians spännande resa från Mexiko, där den idag är nationalblomma, till att spridas över hela världen.

I min trädgård vill jag vara Karin

Bonnier Fakta 2017

 

I min trädgård vill jag vara Karin är en berättelse om trädgården hos Sveriges mest kända konstnärspar men även en praktisk handbok med utgångspunkt i den stil som Karin Larsson skapade.

Karin var inte bara en stor textilkonstnär. Hon ägnade också mycket tid åt att arbeta i sin trädgård på Lilla Hyttnäs, en plats präglad av hennes känsla för färg och form, leklusta, påhittighet och starka motstånd mot det formella och alltför ordnade. Inspirationen kom från många håll: från livet på den franska landsbygden, från den engelska arts & crafts-rörelsen och inte minst från torpträdgårdarna i trakten kring Sundborn. Det var en trädgård som var före sin tid.

Karin odlade grönsaker till hushållet, skapade rabatter i djärva färger och blandade obekymrat gamla svenska kulturväxter med exotiska nyheter. Trädgården var charmig, rörig och inte så välrensad. Den var ett uterum för arbete och familjeliv – en förlängning av det inomhus som blev världsberömt genom maken Carls akvareller. Här fanns plats för att äta och umgås med barn och vänner och här fanns utrymme för kreativt skapande med material från naturen.

I boken får läsaren gå på upptäcktsfärd bland idéströmningar och erfarenheter som formade Karin Larssons gröna värld. Trädgården på Lilla Hyttnäs och hur den användes är ingående beskriven och ger inspiration. I boken finns också växtfakta, odlingstips, skötselråd, förslag på rabattkompositioner  och  enkla bygg- och dekorationsprojekt för den som vill vara Karin i sin egen trädgård.

 

 

EN MATBOK – INSPIRATION, RECEPT OCH MATHISTORIA FRÅN SUNDBORN är berättelsen om Carl och Karin Larssons matliv. Från fester, vin och upptåg till vardagens enkla mat som Karin med sin blick för det vackra gjorde till en vardagsfest. Karins roliga matuppfinningar har sin plats liksom rätter och matvaror från den franska byn Grez-sur- Loing där Carl och Karin möttes och bodde några år. Mer matinspiration ger deras resor till andra länder och Sundborn i Dalarna där de levde.

Familjens brevväxling, som är grund till boken, bjuder på intressant kulturhistoria om mat och matvaror, tankar och händelser i smått och stort. Bokens många foton och Carls målningar öppnar dörren till Sundborns kök och matsal och inspirerar till matlagning i Carls och Karins fotspår.

Bokens originalrecept har inspirerat kocken och matkreatören Görgen Tidén att ge en del av dem ny kulinarisk höjd för vår tids smaklökar.

Följ med på en spännande matresa i tid och rum.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

EN KAKBOK – kakor, konst och andra godsaker är berättelsen om skaparlust och vardagsglädje. Carl och Karin formade sitt hem tillsammans och nu följer vi parets fortsätta skapande, sida vid sida då deras konstnärliga uttrycksformer gestaltas i konst och kakor. Här är Carls konst målad i olja och akvarell. Karins förevigad i mjöl och smör – två sidor av samma kreativitet och både bilder och kakor lever vidare i minnets och smakernas magi.

I tid och rum kan du följa godsakernas väg från Hallsberg till Grez-sur-Loing, från Sundborn till Wimbledon liksom kända och okända bilder av Carl. Det ger ytterligare perspektiv på skapandet. Du kan också ta del av familjens Larssons älskade recept som gått i arv genom generationer och blivit en del familjehistorien. Kakorna bakas som de alltid gjort men de får ofta nya ingredienser när gamla försvinner. Så förs arvet vidare och utvecklas med tiden. Även du som läsare kan bli en länk i kedjan när du bakar och leker med dessa recept.

Och medan du väntar vid spisen kan du gå på upptäcktsfärd i bakningens och sötsakernas intressanta kulturhistoria. Kanske finns de snart som goda minnen även i din bakhistoria.

I trädgårdsmästarens spår

Natur & Kultur 2012 och 2016

Boken är tyvärr slut på förlaget men finns på Bokbörsen

 

Gamla tiders trädgårdsmästare besatt kunskaper som håller på att glömmas bort, men deras odlingsmetoder är fulla av fiffigheter som passar utmärkt idag.

Med avstamp i den hortikulturella glansperiod som i Storbritannien kallas för viktoriansk tid och i Sverige motsvaras av perioden från 1870-talet fram till första världskriget, berättas här om smarta odlingsknep för såväl små och stora trädgårdar som balkonger och terrasser.

Förr i tiden visste man hur man sparar och tar vara på regnvattnet i trädgården, hur man odlar på liten yta, hur man kan bli i stort sett självförsörjande på grönsaker även med en liten trädgård. Vikten av att satsa på uthålliga och inhemska växter var också självklar. Frågor som är minst lika viktiga idag för den miljömedvetne odlaren.

Min farfar, Bruno Svalin, var trädgårdsmästare av den gamla stammen och är inspirationskälla för den här boken.

 

 

 

KULTURTRÄDGÅRDEN AB