Här presenteras mina resor efter hand de är bokningsbara.

Snart kommer program även för Cornwall 22-29 september och ytterligare en riktig godbit – en Churchill-resa – som jag presenterar så fort den blir klar.

 

Alla är länkade till Favoritresors hemsida för utförligare dagsprogram och information om bokning och pris.

 

 

Skira snödroppar i East Anglia 19-24 februari – utförligt program klicka här

Välkommen på en spännande ny resa i galanthofilernas Mecka - England. Efter succéresan till The Cotswolds efterfrågade resenärerna en resa till andra trädgårdar samt fler möjligheter att handla rara snödroppar och julrosor. Därför går resan 2018 till ett av Englands allra främsta snödroppsmecka med Ickworth, Anglesey Abbey, Oxburgh Hall och Chestnut Farm i östra England, anglosachsernas och vikingarnas East Anglia.

Under februari månad är det på sina ställen alldeles vitt i England – men oftast av en helt annan anledning än hemma hos oss. I milda East Anglia och Camebridgeshire dyker vårens sköna snödroppar upp och tillsammans med vintergäck och julrosor ger de nytt hopp om en varmare säsong. Ingenstans på vår jord finner vi sådan hysteri över den skira snödroppen och alla dess varianter som här. Under våra dagar här kommer vi att njuta av snödroppsträdgårdar på kända vårträdgårdar, arboretum och imponerande herresäten.

Carl von Linné gav snödroppen sitt latinska namn på 1750-talet, Galanthus, vilket betyder mjölkblomster och de reser sina huvuden i trots över vinterns krafter. Många menar att romarna introducerade snödroppen, men det är mer troligt att arten Galanthus nivalis, vanlig på kontinental-Europa, togs till England under tidigt 1500-tal. De flesta övriga arter Galanthus kommer från östra Medelhavet, södra Ryssland, Kaukasus och Mellanöstern. De engelska soldaterna som slogs i Krimkriget på 1800-talet, blev så betagna i snödroppens skönhet att de tog med sig blommorna hem till England för att plantera i sina egna trädgårdar. Snödroppssamlande har nu blivit högsta mode och även om vi inte pratar om någon ny tulpanhysteri à la 1600-talets Holland, så kan de mest sällsynta lökarna betinga priser över 600 pund.

 

Dag 1: Stockholm – Monksilver Nursery - Norwich

Dag 2: Walsingham Abbey - Chestnut Farm - Blickling Estate

Dag 3: Peckover House - Oxburgh Hall

Dag 4. Cambridgeshire - Anglesey Abbey - Chippenham Park Gardens

Dag 5. Ickworth - hemresa

 

 

Engelska herresäten med Downton Abbey 7-11 april

– utförligt program klicka här

Välkommen på en resa bland vårsköna romantiska herresäten, flärden i ”Upstairs & Downstairs” på såväl vårblommande Hever Castle som Churchills älskade hem Chartwell House, bevarat i sin 30-talsskrud precis som då Winston, Clementine och barnen bodde här.

Men framförallt får vi ett fint besök på Highclere Castle som bjuder in till den glamorösa världen bakom kulisserna i den älskade TV-serien Downton Abbey, som ryktas följas upp av en storfilm utöver det vanliga.

Vi blandar historiska hem och en hel by ägd av National Trust med Keiths och Elizabeths våryra privata trädgård liksom det historiefyllda Penshurst Place där slottsträdgårdens första vårlökar blommar bland magnifik arkitektur och konsthistoria. Ett besök på Bombay Sapphires Gin Distillery är en fin upplevelse där vi lär oss blanda de senaste cocktails eller mocktails av gin som nu ser en världsomspännande renässans.

Vi nosar på Jane Austen när vi besöker Winchester och ser Lord Nelsons magnifika krigsfartyg HMS Victory på Portsmouth Historic Dockyard.

 

Dag 1: Stockholm – Penshurst Place – Chiddingstone Village

Dag 2: Churchills hem Chartwell House – Anne Boleyns Hever Castle

Dag 3: Trädgårdsbesök – HMS Victory i Portsmouth

Dag 4: Downton Abbey – Bombay Sapphire Gin Distillery

Dag 5: Jane Austen – Kung Arthurs runda bord

 

 

Venedigs hemliga trädgårdar 17-21april

– utförligt program klicka här

Ingen annan stad är som Venedig – sagostaden på vattnet – och dess öar i lagunen. Havet och kanalerna har format staden och gett den dess karaktär. En stad i lyx och överdåd, med eleganta palats i österländskt influerad arkitektur som döljer unika praktfulla trädgårdar. Gigantiska blåregn som kastar sina blå kaskader av blomblad över murar, präktiga grönsaker som odlas i hemliga trädgårdsrum och en klassisk italiensk trädgård som prunkar med utsikt över Canal Grande. Detta är en resa för ett fåtal trädgårdsintresserade som får privilegiet att kika in hos privata trädgårdsälskare i exotiska Venedig, som pga av sin småskalighet inte tillåter allmänna besök eller många besökare.

Det är inte många som vet att Lagunens drottning ståtar med mer än femhundra trädgårdar, dolda bakom murar eller inneslutna i vindlande gränder, hemlighetsfulla och tysta.  Under dagarna ser vi även en vacker klosterträdgård och gör en tur ut i lagunen för att besöka en av öarna där man bl a odlar vin och grönsaker.

Dag 1: Stockholm - Venedig – Canal Grandes palatsträdgårdar

Dag 2: Den norra lagunens skatter

Dag 3: Ön Sant’Erasmos kronärtskockor & vinodlingar

Dag 4: Grandiosa palatsträdgårdar vid Canal Grande

Dag 5: Venedig – Stockholm

 

 

Trädgårdsön Isle of Wight 12-16 maj – utförligt program klicka här

Pärlan Isle of Wight, beläget i ett unikt och skyddat läge precis utanför Hampshires kust. En av Englands sydligast belägna punkter och välsignat med långt fler soltimmar än fastlandet. Här finns ett gynnsamt mikroklimat som gör att öborna odlar landets bästa vitlök, gurka och tomater men även ståtar med National Collection av lavendel. Just på södra delen av ön, i Ventnor, är klimatet så milt att det närmast kan betecknas som medelhavsklimat där klipporna ovan staden håller kvar värmen extra länge som  element och Golfströmmen värmer vattnet och havsbrisarna. Här odlas subtropiska växter med lätthet vilket vi kommer att njuta av under resan.

På ön finns många ståtliga herresäten med anrik historia. Ett av de mest kända är Osborne House.  För den som uppskattade storfilmen med dame Judi Dench som den åldrande drottning Victoria och hennes indiske tjänare Abdul, så finns flera fantasiska vyer att njuta av här eftersom många scener spelades in här på hennes vackra Osborne House. Prinsessan Beatrices romantiska Carisbrook Castle är en annan höjdpunkt. Till britternas stora förtjusning finns många röda ekorrar på Isle of Wight. Den som vi tar för given i svenska lövskogar. I England har den större grå ekorren tagit över och trängt undan den röda ekorren. Vilket kan förklara fascinationen, ja närmast besattheten över dess existens.

Under vår resa ned till sagoön Isle of Wight kommer vi även att göra ett stopp i Jane Austins stad Winchester. Vårt boende är på mellanklasshotell Freshwater House som ligger med magnifik utsikt över Freshwater Bay.

 

Dag 1: Sverige – Winchester - drottningens sagoö

Dag 2: Victorias Osborne House

Dag 3: Svårtillgängliga smuggelvikar – världsberömda Ventnor – Mottisfont Manor

Dag 4: Carisbrooke & Northcourt Manor Gardens

Dag 5: Plantskola – Exbury gardens – hemresa

 

 

 

 

 

 

 

 

KULTURTRÄDGÅRDEN AB