Här presenteras mina resor efter hand de är bokningsbara.

Snart kommer program även för Cornwall 22-29 september och ytterligare en riktig godbit – en Churchill-resa – som jag presenterar så fort den blir klar.

 

Alla är länkade till Favoritresors hemsida för utförligare dagsprogram och information om bokning och pris.

 

 

Venedigs hemliga trädgårdar 17-21april

– utförligt program klicka här

Ingen annan stad är som Venedig – sagostaden på vattnet – och dess öar i lagunen. Havet och kanalerna har format staden och gett den dess karaktär. En stad i lyx och överdåd, med eleganta palats i österländskt influerad arkitektur som döljer unika praktfulla trädgårdar. Gigantiska blåregn som kastar sina blå kaskader av blomblad över murar, präktiga grönsaker som odlas i hemliga trädgårdsrum och en klassisk italiensk trädgård som prunkar med utsikt över Canal Grande. Detta är en resa för ett fåtal trädgårdsintresserade som får privilegiet att kika in hos privata trädgårdsälskare i exotiska Venedig, som pga av sin småskalighet inte tillåter allmänna besök eller många besökare.

Det är inte många som vet att Lagunens drottning ståtar med mer än femhundra trädgårdar, dolda bakom murar eller inneslutna i vindlande gränder, hemlighetsfulla och tysta.  Under dagarna ser vi även en vacker klosterträdgård och gör en tur ut i lagunen för att besöka en av öarna där man bl a odlar vin och grönsaker.

Dag 1: Stockholm - Venedig – Canal Grandes palatsträdgårdar

Dag 2: Den norra lagunens skatter

Dag 3: Ön Sant’Erasmos kronärtskockor & vinodlingar

Dag 4: Grandiosa palatsträdgårdar vid Canal Grande

Dag 5: Venedig – Stockholm

 

 

Trädgårdsön Isle of Wight 12-16 maj – utförligt program klicka här

Pärlan Isle of Wight, beläget i ett unikt och skyddat läge precis utanför Hampshires kust. En av Englands sydligast belägna punkter och välsignat med långt fler soltimmar än fastlandet. Här finns ett gynnsamt mikroklimat som gör att öborna odlar landets bästa vitlök, gurka och tomater men även ståtar med National Collection av lavendel. Just på södra delen av ön, i Ventnor, är klimatet så milt att det närmast kan betecknas som medelhavsklimat där klipporna ovan staden håller kvar värmen extra länge som  element och Golfströmmen värmer vattnet och havsbrisarna. Här odlas subtropiska växter med lätthet vilket vi kommer att njuta av under resan.

På ön finns många ståtliga herresäten med anrik historia. Ett av de mest kända är Osborne House.  För den som uppskattade storfilmen med dame Judi Dench som den åldrande drottning Victoria och hennes indiske tjänare Abdul, så finns flera fantasiska vyer att njuta av här eftersom många scener spelades in här på hennes vackra Osborne House. Prinsessan Beatrices romantiska Carisbrook Castle är en annan höjdpunkt. Till britternas stora förtjusning finns många röda ekorrar på Isle of Wight. Den som vi tar för given i svenska lövskogar. I England har den större grå ekorren tagit över och trängt undan den röda ekorren. Vilket kan förklara fascinationen, ja närmast besattheten över dess existens.

Under vår resa ned till sagoön Isle of Wight kommer vi även att göra ett stopp i Jane Austins stad Winchester. Vårt boende är på mellanklasshotell Freshwater House som ligger med magnifik utsikt över Freshwater Bay.

 

Dag 1: Sverige – Winchester - drottningens sagoö

Dag 2: Victorias Osborne House

Dag 3: Svårtillgängliga smuggelvikar – världsberömda Ventnor – Mottisfont Manor

Dag 4: Carisbrooke & Northcourt Manor Gardens

Dag 5: Plantskola – Exbury gardens – hemresa

 

 

I Churchills spår 10-15 september – utförligt program klicka här

Mytbildningen i Storbritannien om sir Winston Churchill växer till enorma proportioner med tre storfilmer på ett år, den nya fempundssedeln och turbulensen kring Brexit. Vem var mannen i historien? Vi följer hans spår för att få lära oss mer om tiden, mannen och myten.

Följ med på en resa byggt kring en av 1900-talets mest spännande och viktiga personligheter. Men som även innebär slott från skilda epoker, ståtliga herresäten med praktfulla trädgårdar samt ett möte med den utsatthet och det mod som präglade Storbritanniens män och kvinnor under Andra världskrigets tyska flygeld. Sir Winston Churchill tar stor plats i den brittiska historien och hans teatraliska och udda vanor är tveklöst intressanta. Mannen som beskrivits som självupptagen, maktfullkomlig och narcissist men även som mannen som räddade västvärlden.

Vi synar miljöerna och tidevarven runt Churchills uppväxt, eleganta herresäten och museum med fokus på denna från denna tid. Från en ensam barndom, via militärkarriären, till de två perioderna som premiärminister, målar vi upp bilden av mannen som ville vara större än livet självt i sin samtid.

 

Dag 1: Sverige - London - The Cabinet War Rooms, St Pauls Cathedral och middag på Clarence

Dag 2: Houses of Parliament - The Royal Air Force Museum London – Woodstock

Dag 3: Blenheim Palace – Oxford och Christ Church College

Dag 4: Kodknäckarnas Bletchley Park - Hever Castle – kuststaden Deal

Dag 5: Dover Castle och Leeds Castle

Dag 6: Chartwell och hemresa

 

 

Historiska Cornwall – dahlior, trädgård, konst, landskap och lite Poldark

22-28 september – utförligt program klicka här

Dag 1: Sverige - Bristol - Cornwall

Dag 2: Saint Michaels Mount - National Dahlia Collection

Dag 3: Eden Project - Charlestown - Lost Gardens of Heligan

Dag 4: Poldarks minnen - Lands End - Porthgwarra

Dag 5: Konstnärernas St Ives

Dag 6: Glendurgan och Trebah Gardens

Dag 7: Lanhydrock gardens - plantskola - Poldarks Bodmin Moor

Dag 8: St Ives - Exeter - Bristol - Sverige

 

 

 

KULTURTRÄDGÅRDEN AB