Boknyheter

Scrolla ner på sidan för att se mina senaste bokproduktioner. De finns att köpa i bokhandeln eller att beställa på nätet. Äldre böcker kan du hitta via t.ex. Bokbörsen. Vill du ha ett signerat exemplar kontaktar du mig här. Då tillkommer porto.

Min senaste bok

Brukets trädgård genom tiderna – perspektiv från världsarvet Engelbergs bruk

Kring Engelsbergs bruks anrika byggnader ligger en omsorgsfullt anlagd trädgård som utvecklats och förändrats genom århundradena. I denna rikt illustrerade bok sätts trädgården på Engelsbergs bruk i ett större sammanhang av odlingshistoria och trädgårdsarkitektur där skiftande ideal och influenser från när och fjärran återspeglas i såväl detaljer som i de större penseldragen.

Boken ingår i serien Perspektiv från Engelsbergs bruk där bland annat Järnbrukens historia och Kakelugnen i Sverige tidigare utgivits. 

Bokförlaget Stolpe 2023

Biblioteket

Tjolöholms slott – en sagolik historia

En bok om Tjolöholm är en bok om arkitektur och inredningskonst. Men det är också en bok av berättelser. Få platser i Sverige kan bjuda på så många fascinerande och fängslande berättelser som Tjolöholm. De löper genom tid och rum – från 1800-talets mitt till 1960-tal. Från Skottland till Fjärås och Ceylon. De återger tidsanda och idévärld i ett Sverige som utvecklas från bondesamhälle till industrisamhälle med obändig framtidstro. De handlar om byggnadskonst och hantverk på högsta nivå i en magnifik anläggning som är en fulländad blandning av svensk nationalromantik och den brittiska arts & crafts-stil som i dag åter kommit i ropet.

Glänta på dörren och träd in i berättelsen om ett sagolikt och unikt slott. Insmuget mellan klippor och hav tronar det som en främmande fågel i sin tudorstil och tunga granit. Ljuset dansar i de stora fönstren och innanför ligger rummen med sin överdådiga men hemtrevliga inredning där brasorna sprakar i spiselvrån. Möt också människorna som skapade det: Byggherren Blanche Dickson och arkitekten Lars Israel Wahlman. Välkommen in i denna förtrollande värld.

Votum 2021.

I min trädgård vill jag vara Karin – en praktisk trädgårdsberättelse från Sundborn

Denna bok är på samma gång en berättelse om trädgården hos Sveriges mest kända konstnärspar och en praktisk handbok med utgångspunkt i den stil som Karin Larsson skapade.

Karin var inte bara en stor textilkonstnär. Hon ägnade också mycket tid åt att arbeta i sin trädgård på Lilla Hyttnäs, en plats präglad av hennes känsla för färg och form, leklusta, påhittighet och starka motstånd mot det formella och alltför ordnade. Inspirationen kom från många håll: från livet på den franska landsbygden, från den engelska arts & crafts-rörelsen och inte minst från torpträdgårdarna i trakten kring Sundborn. Det var en trädgård som var före sin tid.

Karin odlade grönsaker till hushållet, skapade rabatter i djärva färger och blandade obekymrat gamla svenska kulturväxter med exotiska nyheter. Trädgården var charmig, rörig och inte så välrensad. Den var ett uterum för arbete och familjeliv – en förlängning av det inomhus som blev världsberömt genom maken Carls akvareller. Här fanns plats för att äta och umgås med barn och vänner och här fanns utrymme för kreativt skapande med material från naturen.

I boken går Elisabeth Svalin Gunnarsson på upptäcktsfärd bland idéströmningar och erfarenheter som formade Karin Larssons gröna värld. Hon beskriver utförligt trädgården på Lilla Hyttnäs – struktur, växter, färg och form – berättar hur den användes och visar hur man kan hämta inspiration från den. Sist men inte minst finns här växtfakta, odlingstips, skötselråd, förslag på rabattkompositioner och enkla bygg- och dekorationsprojekt för den som vill vara Karin i sin egen trädgård. 

Bonniers 2017.

En matbok – inspiration, recept och mathistoria från Sundborn

År 1899 kom Carl Larssons bok Ett hem ut. Genom den blev vi bekanta med familjen Larssons värld på Lilla Hyttnäs i Sundborn och kom att älska miljöerna och de vackra rummen.

I En matbok är det nu dags att kliva in i köket tillsammans med Karin bland grytor och kastruller. Karin var en skral matlagerska när hon träffade Carl men med åren kom hon att kallas en riktig ”gourmette”, lagade en hel meny till Prins Eugén och experimenterade med nya recept i vardagen och hittade på trevliga små rätter.

En matbok – inspiration, recept och mathistoria från Sundborn är berättelsen om Carl och Karin Larssons matliv. Från fester, vin och upptåg till vardagens enkla mat som Karin med sin blick för det vackra gjorde till en vardagsfest. Karins roliga matuppfinningar har sin plats liksom rätter och matvaror från den franska byn Grez-sur- Loing där Carl och Karin möttes och bodde några år. Mer matinspiration ger deras resor till andra länder och Sundborn i Dalarna där de levde.

Familjens brevväxling, som är grund till boken, bjuder på intressant kulturhistoria om mat och matvaror, tankar och händelser i smått och stort. Bokens många foton och Carls målningar öppnar dörren till Sundborns kök och matsal och inspirerar till matlagning i Carls och Karins fotspår.

Bokens originalrecept har inspirerat kocken och matkreatören Görgen Tidén att ge en del av dem ny kulinarisk höjd för vår tids smaklökar. Följ med på en spännande matresa i tid och rum.

Carl Larssongårdens förlag 2018.

En kakbok – kakor, konst och andra godsaker

Först kom Carl Larssons bok Ett hem som bjöd in läsaren till Lilla Hyttnäs liv och vackra miljöer. Drygt 100 år senare kom en modern fortsättning i En matbok av Elisabeth Svalin Gunnarsson. Genom familjens livfulla brevskatt får vi följa deras livslånga matresa via platserna de bodde på. Men i breven finns ett sådant överflöd av kakor och godsaker att det blev en helt egen bok. Så nu återvänder vi och dyker rakt ner i sötsakernas värld.

En kakbok – kakor, konst och andra godsaker är berättelsen om skaparlust och vardagsglädje. Carl och Karin formade sitt hem tillsammans och nu följer vi parets fortsätta skapande, sida vid sida då deras konstnärliga uttrycksformer gestaltas i konst och kakor. Här är Carls konst målad i olja och akvarell. Karins förevigad i mjöl och smör – två sidor av samma kreativitet och både bilder och kakor lever vidare i minnets och smakernas magi.

I tid och rum kan du följa godsakernas väg från Hallsberg till Grez-sur-Loing, från Sundborn till Wimbledon liksom kända och okända bilder av Carl. Det ger ytterligare perspektiv på skapandet.

Carl Larssongårdens förlag 2020.

I trädgårdsmästarens spår – kunskap för en hållbar trädgård

Gamla tiders trädgårdsmästare besatt kunskaper som nu håller på att glömmas bort, men deras odlingsmetoder är fulla av fiffigheter som passar utmärkt än idag.

Med avstamp i den hortikulturella glansperiod som i Storbritannien kallas för viktoriansk tid och i Sverige motsvaras av perioden från sekelskiftet 1900 fram till första världskriget, berättas här om smarta odlingsknep för både små och stora trädgårdar, balkonger och terrasser.

Förr i tiden visste man hur man sparar och tar vara på regnvattnet i trädgården, hur man odlar på liten yta och hur man i stort sett kan bli självförsörjande på grönsaker även med en liten trädgård. Vikten av att satsa på uthålliga och inhemska växter var också självklar. Frågor som är minst lika viktiga idag för den miljömedvetne odlaren. 

Natur & Kultur 2022.

Snödroppar – en galantofil kärlekshistoria

Ingen blomma är väl så välkommen som snödroppen? Trots sin skira och eleganta skepnad lyckas den borra sig igenom snötäcket och vittna om att det kommer en vår i år också. Trädgårdsentusiaster har därför i århundraden haft en särskild fascination för snödroppen och den har burit många namn, både förknippade med kristlig renhet, målmedvetenhet och blommans färg, form och doft. Men snödroppens resa till den kalla norden börjar långt söderut, i det antika Österlandet.

I Snödroppar – en galantofil kärlekshistoria, får vi följa snödroppens resa och plats i historien. Vi träffar flera galantofiler (från snödroppens latinska namn, Galanthus) som är extra hängivna åt snödroppar och ser det som sitt livsverk att odla, vårda och studera dem. Ett långt kapitel ägnas naturligtvis åt sorterna, där vi stiftar bekantskap med skönheter som Margaret Biddulph, Spindelstone Surprise och Blewbery Tart. Nästa gång du ser parkens gräsmatta täckt med snödroppar kommer du att känna en oemotståndlig lust att försiktigt lyfta på en blomma och studera dess utsökta detaljer. 

Roos & Tegnér 2020.

Dahlior

Vild, passionerad, otyglad eller stram och elegant – det finns en dahlia för varje smak och personlighet. Det finns drygt 55 000 namngivna sorter, den förekommer i alla färger utom blått och storlekarna varierar från dvärgformat till riktiga giganter med 30 cm i diameter.

Här får du veta allt om såväl berömda som mindre kända dahliasorter, hur du sköter dem, dahlian som rabatt- och snittblomma, vinterförvaring och förökning. Du får också ta del av dahlians spännande resa från Mexiko, där den idag är nationalblomma, till att spridas över hela världen.

Natur & Kultur 2010, ny utgåva 2017.

Övriga böcker

Jag har också skrivit böckerna

  • Den gröna labyrinten – labyrinter i trädgårdar och i människans historia 1999
  • Klippa buskar och häckar – Klot topp och tekopp 2001.
  • Kinesisk trädgård 2003
  • Blommor! Kulturhistoria och odling 2014. 
Rulla till toppen