Starka kvinnor i Cornwall – Barbara Hepworth

Skulptören Barbara Hepworth är en annan stark och fascinerande kvinna i Cornwall. Hon föddes 1903 i Wakefield, West Yorkshire och utbildade sig på Leeds School of Art och sedan Royal College of Art i London. På samma skola studerade skulptören Henry Moore. De delade samma formspråk och de kom att influera varandras arbete under åren även om hans verk som fick störst uppmärksamhet. 1924 examinerades hon från Royal College of Arts och for till Florens för vidare studier tillsammans med Ben Nicholson som blev hennes andre man. De bosatte sig 1950 i St Ives i Cornwall, men på olika adresser. 

Barbara fann Trewyn Studios i centrala St Ives och där slog hon sig lycklig ner för resten av livet.  Hon sade själv om sin plats i världen att det måste ha legat magi i hur hon hittade Trewyn Studio. Där fanns allt hon behövde: en studio, en gård och en trädgård där hon kunde arbeta utomhus eller inomhus med sina stora skulpturer.  

Jag besökte nyss hennes trädgård som nu är museum och det var verkligen en magisk upplevelse. Trädgården är inte stor, men inbäddade i grönskan står hennes vackra verk. Man ser en glimt av dem bakom ett blad och följer man sedan trädgårdsgången framträder de plötsligt i full storlek; slätpolerade, runda former, ofta genomborrade av ett eller flera runda hål där mer av trädgården skymtar. 

Hennes studio är en skönhet av övergivna redskap och marmorblock, av burkar och speglar, damm och halvfärdiga verk. Längst ner i trädgården står hennes lilla vilo-bod med en säng och fönster där ljuset strömmar in. Där kunde hon ligga och vila eller kanske betrakta skulpturer under arbete. Det vilar ett skönt lugn över platsen och hela tiden hör man havet i bakgrunden, vågorna som ständigt slår mot stranden. 

Sorgligt nog dog hon bara 72 år gammal i en brandolycka 1975 men hennes skulpturer lever kvar i trädgården. Dessutom har hon en krater på planeten Venus uppkallad efter sig.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen