Starka kvinnor i Cornwall – Rowena Cade

Cornwall är ofta beskrivet som sagornas värld. Det keltiska arvet har genom traditionella berättelser vävts in i moderna sagor och fantasy och på så sätt blivit allmängods för oss alla. Där finns det starka kvinnor med ovanliga egenskaper – både goda och onda. Men det finns historier i verkligheten där kvinnorna är monst lika fantastiska och handlingskraftiga.

En av dem är Rowena Cade. Hon föddes i Spondon nära Derby 1893 och flyttade senare till den lilla byn Lamorna på Cornwalls sydkust.Efter 1:a världskriget köpte hon ett större landområde vid Minnack för 100 pund där hon lät bygga ett hus åt sig och sin mor. 1929 iscensatte ett lokalt teatersällskap Shakespeares En midsommarnattsdröm på ett närliggande fält, Rowena gjorde kostymerna och det blev en succé. Då erbjöd hon sin trädgård som spelplats och 1932 satte de upp – Stormen, också av Shakespeare.

Hela vintern innan slet hon, hennes trädgårdsmästare Billy Rawlings och hans vän Charles Thomas Angove med att skapa en teaterplats bland klipporna. De kastade ner granitstycken, de bar upp andra, mer passande och de bar hinkar med sand från stranden för att göra cement enligt Rowenas egen blandning. Av den skapades sittplatser, pelare, scenografi med mera. Ofta karvade hon in keltiska mönster i dem som dekoration. Allt var klart, publiken var välkommen. Ljuset ordnade man med billyktor och batterilampor, men högtalare fanns inte. Succén var återigen ett faktum.

Efter det utvecklades teaterplatsen genom trions vidare arbete och flera pjäser sattes upp varje sommar mellan maj och september. Och så är det än idag. Teatern hade ett uppehåll under andra världskriget och fick sedan repareras: återigen med mycket handkraft.

Idag kommer 230 000 besökare och publik och ser teater, musikaler och barnföreställningar – oavsett väder. Paraplyer är totalt förbjudna, så det gäller att förse sig med ordentliga regnkläder. Men publiken älskar det. Lika mycket som Rowena Cade själv gjorde. Hon gick bort 1983, strax före sin 90-års dag. Men teatern lever kvar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen