En första början …

Tänk att jag hamnade där till slut. Bland bloggarna. Jag har funderat på det länge, men inte kommit till skott. Men nu! Det finns ju så mycket roligt att skriva om – tankar, händelser och lite kunskap då och då. Och det vore också roligt att kunna komplettera allt jag skrivit om i böckerna med smått och gott som aldrig fick plats, små fiffiga tips och fler bilder.

Och så lite galenskap – det bär man alltid på som trädgårdsmänniska och kulturhistoriker. Vem kan motstå samlarlusten av snödroppar eller dahlior? Vem kan låta bli att fascineras av människoöden i historien och vägen att hitta dessa historier. Inte jag – och kanske inte heller du som läser det här? Så nu börjar jag.

I min trädgård vill jag vara Karin

Det har varit en hektisk vår. Allt har snurrat runt min kommande bok I min trädgård vill jag vara Karin. Den handlar om Karin Larsson och trädgården på Lilla Hyttnäs i Sundborn men är också en slags praktisk trädgårdberättelse. Att skriva en bok är en fantastisk resa att få göra. Man möter nya personer, lär sig nya saker och vidgar sina egna vyer – och förhoppningsvis även läsarens.

Under hösten och tidiga våren har jag sett boken växa fram hos formgivarna och det är alltid lika spännande att få vara med om det. Min text, den jag knåpat med i över ett år, forskat för och stött och blött, tas nu om hand av Nanny Zetterqvist och Uffe Jernelo på Jojoform. De tillför i sin tur sina idéer, vackra specialillustrationer och läcker formgivning och så växer det till något nytt.

Och så bildvalen! Det blir lika ofta bild-kvalen. Många, långa dagar har gått åt att bläddra bland tusentals fotografier för att hitta rätt. Det är alltid så svårt, man vill ju ha med SÅ mycket. Alla texterna har också återkommit från korrekturläsningen – min huvudtext, texter där jag söker spåren efter Karin, bildtexter, gör-det-själv-texter, faktarutor, frösorter – allt det som tillslut blir en bok. Det börjar helt enkelt närma sig den dag då boken går till tryck för att förhoppningsvis ligga på bokhandelsdiskarna lagom till trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar i Älvsjö 6-9 april.

Det är en speciell stund när man håller i den färdiga boken för första gången. Med darrande händer slår man upp första sidan och nosar in den härliga nytrycksdoften. Där är alltsammans på plats och ställe, all möda och alla roliga timmars arbete av hela arbetslaget. Det är pirrigt men väldigt härligt.

Men nu ska jag gå in och packa min väska för en veckas resa i Snödroppsland – Cotswolds

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen