Den gränslöst goda trädgården

Härom veckan fick jag en present. Inget stort och märkvärdigt utan litet och lätt att hålla i handen – men med möjlighet att bli något stort, rent av oändligt! Presenten är den vackraste av fröpåsar med handskriven text och handmålad illustration. I den ligger några ringblomsfrön och liksom spritter av önskan att komma ner i jorden. Helt naturligt så här års kan man tänka – men bakom dessa frön ligger den idé som gör den här påsen annorlunda. Idémakerskan heter Mirjam Åkerblom, landskapsarkitekt och tidigare lärare på Trädgårdsmästarprogrammet på Högskolan i Gävle/Wij trädgårdar i Ockelbo där vi en gång träffades och blev kolleger. Hon har ritat trädgårdar, skapat rum efter rum runt om i Sverige och pratat om trädgårdar deras tillblivelse i många år och det har givit upphov till denna idé.

Anledningen till att vi nu skulle träffas var verkligen sorglig. Vi var på gravöl. Trädgårdsmästar-programmet har lagts ner och många av oss som varit involverade under de elva år programmet funnits – lärare, elever och administrativ personal – träffades för en sista hyllning till en fantastiskt utbildning, unik i Sverige genom sin tvärvetenskapliga inriktning – trädgårdsmästeri, hälsa och design. Mirjam, som varit huvudlärare, höll tal och gav oss mitt i deppigheten en vision som kändes både rolig, upplyftande och lite trotsigt naiv. Och hon gav oss påsen med frön. Frön av samhörighet och gränslöshet på samma gång.

Alla slutna trädgårdsrum som Mirjam ritat, avskilda familjekokonger långt från världen, har fått henne att tänka i vidare cirklar, längta efter något annat, något större som kan förena människor och skapa en gränslös trädgård som alla vi odlare kan ta del av – ja rent vara i. Och den ska genomsyras av positiva tankar: allt det goda och humoristiska, det jublande, vänliga och även tacksamheten man ofta känner över att få odla och leva i trädgården.

Vi som var i Ockelbo och fick påsen, kommer att så våra frön i våra trädgårdar och bli den första kretsen i en denna trädgård. Tillsammans – våra frön och vi – kan vi att bli en oändlig trädgård som binds samman endast av våra ringblommor och tanken om att trädgård gör gott. Bara några få frö i varje trädgård, men över hela Sverige bildas ett stort, gränslöst trädgårdsrum. Man sår vackra tankar och låter dem sprida sig.

Nu håller Mirjam på att ta fram fler påsar och skaffa mer frö och om det är så att ni också vill vara med i denna trädgårdsvision hör ni av er till Mirjam Åkerblom; mirjamak@yahoo.se. Hon kommer att sälja fröpåsarna till självkostnadspris.

Det ska bli roligt att följa henne och den gränslösa ringblomsträdgården! Och nästa år kanske vi är riktigt många och odlar någon annan blomma tillsammans i hopp om att trädgård spelar roll på alla sätt!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen